Diş Eti Tedavisi

diş eti tedavisi

Diş eti tedavisi diş eti hastalığı olan bireylere yapılır. Diş eti hastalığı dişlerin yüzeylerinde biriken, içinde birçok çeşit bakteri içeren mikrobiyal dental plak adı verilen birikintilerden kaynaklı oluşur. Bu plak temizlenmezse plak içinde bulunan bakterilerin ürettiği zararlı atıklar diş eti hastalıklarına ve diş çürümelerine neden olur. Bu mikrobik tabaka dişle aynı renkte olduğu için gözle görülmesi çok zordur. Bu plak oldukça yumuşaktır. Dişleri fırçalayarak ve diş ipi kullanarak kolaylıkla temizlenebilir. Eğer plak temizlenmezse kişiden kişiye değişen süreçlerle bu plak birleşerek diş taşına dönüşür. Diş taşının pürüzlü yapıda olması daha kolay ve daha da çok plak birikimine sebep olarak diş etlerinin iltihaplanmasına ve iltihabın daha hızlı yayılmasına sebep olur.

Diş eti rahatsızlıkları zamanında önlem alınmadığında daha büyük problemlere yol açabilir.

Diş Eti Rahatsızlıkları Nasıl Oluşur?

Diş eti hastalıkları daima basit bir diş eti iltihabı ile başlar. Diş etlerinde kanama en belirgin özelliğidir. Eğer tedavi edilmezse zaman içerisinde çene kemiklerinin erimesine sebep olur. Daha sonraki aşamalarda dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara kadar ilerleyerek bu sıkıntıların oluşmasına ortam sağlar.

Hastalıkla birlikte diş etleri şişer, kızarır, kanar ve çekilir. Diş boyları uzar, dişler yer değiştirir, dişlerde aralıklar oluşur. Dişlerde sallanmalar başlar ve ağız kokusu meydana gelir. Sigara kullanan kişilerde ise nikotinin damarlar üzerindeki etkilerinden dolayı kanama daha az hissedilir. Bu durumda hastalığın erken fark edilmesi daha zor olur. Ağız sağlığı, genel sağlığın bir aynasıdır. Diş hastalıkları genel olarak dişler üzerinde plak birikmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı hastalıklar diş çevresindeki dokuları etkiler. Kontrol altına alınamayan diyabet diş hastalıklarının şiddetini artırır. Diğer taraftan da diş eti hastalıkları genel sağlığı tehdit eder ve etkiler.

Diş eti hastalıklarının tedavisinde diş hekimleri tarafından özel aletlerle diş çevresindeki diş taşları ve mikrobik plak temizlenir. Hasta da diş fırçası, diş ipi, ara yüz fırçası kullanarak diş eti tedavisinin kendi üzerine düşen kısmını tamamlamalı. Bunlar kullanılmadığı takdirde ve ağız hijyeni sağlanmadığında diş eti hastalıklarından kurtulmak mümkün olmayacaktır. Diş eti hastalıklarının çok ilerlediği durumlarda diş eti ameliyatı yapılması ve eriyen çene kemiklerinin tedavisiyle beraber kemik grefti kullanılması gerekir.

Büyümüş diş etini, çekilmiş diş etini, alveol kemiğinin erimesine bağlı olarak meydana gelmiş bozuklukları ve kemik erimelerini tedavi etmek amacıyla lokal anestezi altında yapılan, biyomateryallerin kullanıldığı cerrahi işlemlere periodontal ameliyatlar denir. Bu ameliyatlardan sonra 3 ve 6 ay aralıklarla diş hekiminize kontrole gitmeniz gerekir. Kontrol altına alınamayan diyabet hastalarında, diş eti tedavisi de olumsuz etkilenir. Ayrıca diş eti hastalıkları hamilelerde, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara neden olur. Bazı diş eti hastalıkları da kalıtsal olabilir. Bu kişiler diş eti hastalığına daha yatkındır. İyi bir ağız bakımı ve düzenli diş hekim kontrolü ile diş eti hastalıklarını kontrol altına alınabilir ve önlenebilir.

Tedavinin asıl amacı hastalığın ilerlemesinin durdurulması, hastanın kendi başına etkin temizlik yapmayı öğrenmesi ve bireyin kendi dişleriyle uzun yıllar rahat çiğneme yapabilmesidir. Diş eti çekilmeleri toplumumuzda sık olarak görülen bir sorundur. Hatalı ve sert diş fırçalama, ağız hijyenini sağlayamama, kontrolsüz yapılan ortodontik tedavi ve diş etine baskı yapan hatalı protezler diş eti çekilmesine sebep olabilir. Diş eti çekilmesiyle estetik problemler ve hassasiyet ortaya çıkabilir. Ancak her diş eti çekilmesi tek başına diş kaybına yol açmaz. Dişin sağlığını tehdit etmediği durumlarda tedavi kararı hastaların estetik beklentisine göre verilir. Eğer diş eti çekilmesi fırçalamayı zorlaştırıyorsa ve yapılan düzenli kontrollerde ilerleme görülüyorsa mutlaka tedavi edilmelidir.

Ağız sağlığı çok önemlidir. Ağız hastalıkları sizde mevcut ise diş hekimine görünerek tedavilerinizi aksatmamanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Sohbeti Başlat
Bize Ulaşın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?