Zirkonyum (Zr) doğada bulunan elementlerden biridir. Zirkonyum, oksijenle tepkime vererek zirkonyum oksidi oluşturmaktadır ve bu oluşan ürün diş yapımında kullanılan Zirkonya’dır. Yani zirkonyum oksit diş yapımında kullanılan materyaldir. Zirkonya, beyaz renkli, oldukça da sert ve aynı zamanda dayanıklı bir materyaldir. Çok uzun süredir diş kaplaması yapmak için, porselen kırılmalarına karşı dayanıklılığını arttırmak amacıyla metaller kullanılmıştır. Krom, kobalt, nikel gibi değersiz metallerin yanı sıra altın, platin gibi değerli metaller de bu amaç doğrultusunda kullanılmaktadır.
Ağır metallerin negatif yanları ise porselen kaplamanın altından gri bir yansıma yapmasıdır. Bu nedenle metallerin günümüzde estetik görünmesi gereken yerlerde kullanımı kısıtlanmaya başlanmıştır. Zirkonya’nın en büyük avantajı ise doğal beyaz renkli olması ve dayanıklılık olarak da metallere çok yakın bir değerde olmasıdır. Tüm bu nedenlerden dolayı artık ağır metallerdense insan sağlığı açısından daha sağlıklı olan zirkonyum tercih edilmeye başlanmıştır. Zirkonyum, değersiz ağır metallere göre çok daha estetik ve çok daha sağlıklı bir malzeme iken, altın vs. gibi daha değerli metallere göre de daha ucuzdur.
Zirkonyum Avantajları
- Zirkonyum, doğal bir beyaz renge sahip olduğundan dolayı doğal bir görüntü oluşturmak isteyen insanlar tarafından tercih edilebilecek en mantıklı seçenektir.
- Ağır metal içeren kaplamalar diş etinin kenarında yıllar içerisinde gri rengini alır. Zirkonyum dişte ise böyle bir durum söz konusu olmaz.
- Zirkonyum, ağzın içerisinde yer alan hassas dokularla ve insan vücuduyla oldukça uyumlu bir malzemedir. Zirkonyumun kanserojen bir etkisi de bulunmamaktadır.
- Nikel gibi ağır metal içeren maddeler kullanıldığı zaman bu kişide alerjilere neden olabilirken zirkonyumla yapılan dişlerde böyle bir durum söz konusu değildir. Yani insan üzerinde herhangi bir alerjik reaksiyon yaratmamaktadır.
- Bilgisayar aracılığıyla üretildiğinden dolayı dişle uyumunda herhangi bir sıkıntı oluşma ihtimali de oldukça çok azdır.
- Zirkonyum, en az metaller kadar dayanıklı bir malzemedir.
- Hastanın ağzında herhangi bir tat değişikliğine yol açmaz.
- Zirkonyum maddesinde herhangi bir renk değişikliği gözlenmez.
Zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır?
Diş, metalle yapılan kaplamalarda olduğu gibi küçültülmektedir. Kişinin diş eti sağlıklı bir hale geldiği zaman kişiye özel olan ölçülerle ve aynı zamanda ağza uygun ekipmanlarla hassas bir şekilde ölçü alınmaktadır.
Zirkonyum Diş Kaplamasının Ömrü Ne Kadardır?
Zirkonyum aracılığıyla yapılan dişlerin yaklaşık olarak ömrü 5 -8 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Zirkonyum, koku ve diş eti çekilmelerini en az seviyeye indirmektedir. Bunun nedeni ise zirkonyum maddesinin insan sağlığına herhangi olumsuz bir yanının bulunmamasıdır. İnsan sağlığı açısından herhangi bir olumsuz sonucu olmamasının yanı sıra oldukça da dayanıklı olduğundan günümüzdeki insanlar metal kaplamadansa artık zirkonyum kaplamayı tercih etmektedir. Ayrıca zirkonyum maddesi zaman içerisinde de herhangi bir renk değişimine uğramadığından dolayı ağızda kötü görüntülerin oluşmasını da engellemektedir. Günümüzdeki pek çok hastaya metal kaplama ve zirkonyum kaplama tanıtıldığı zaman hastaların çoğu zirkonyum kaplamanın daha artı yönlerinin olduğunu görerek zirkonyum kaplama yapmayı tercih etmiştir.
Zirkonyum tedavisinde her ne kadar 5-8 yıl arasında bir ömürden bahsediliyor olsa da protezlere bakım oranı da burada oldukça önemli bir etkendir. Her maddede olduğu gibi zirkonyumda da gerekli özen gösterilmediği zaman diş aşınmalara uğrayabilmektedir. Bu nedenle zirkonyum tedavisini almış hastaların üzerine düşen belli başlı görevler bulunmaktadır. Zirkonyum tedavisinden sonra hasta, diş temizliğine oldukça dikkat etmeli ve her 6 ayda bir olacak şekilde doktor kontrolüne gitmelidir.