Diş Teli Tedavisi

diş teli

Dişlerinizden ve damağınızdan kaynaklanan ağız içi anormalliklerin düzeltilmesi amacıyla takılan diş teli uygulaması dişlere tel yardımı ile yapılan baskı işlemidir.

Ortodonti Tedavisi

Dişler, çeneye düzgün olarak dizilemeyecek kadar uyumlu değilse ortodonti tedavisi yapılmaktadır. Ortodonti tedavisi dişlerin çeneye çapraz veya her dişin arasında boşluk olacak şekilde aralıklı yapılır. Böyle çapraz veya boşluklu dişsel yapılar da, dişleri düzenli bir hale getirmek için ortodonti tedavisi kullanılır. Ortodonti tedavisinin herhangi bir yaş sınırı yoktur. İstenilen her yaşta tedavi olunabilir. Sadece iskeletsel bozukluğu olan yani çeneleri geride yada önde olan çeneler için erken yaşta fark edilmesi ve 12 yaşından önce tedaviyi daha da kolaylaştırır. Erken yaşlara göre ilerleyen yaşlarda tedavi süreci daha zorlu geçmektedir. 

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş teline bir yön belirlenir bu yönde diş ne tarafa doğru yamuksa tam tersi yönü olarak belirlenir. Bu belirlenen yöne dişlere takılan teller sayesinde sürekli olarak baskı uygulanır. Tedavide uygulanan basıncın ayarlı olması gerekir, yoksa basıncın fazla olması dişe ve diş dokusuna zarar verebilir. Tel takılmadan önce bir pozisyon belirlenir. Bu pozisyona göre tel ve telin basıncı ayarlanır. İstenilen pozisyona gelene kadar hafif bir basınç uygulanır. Dişlere yapışan ve tellerin geçebileceği büyüklüğündeki deliklerden geçen aparata braket denir. 

Diş Teli Tedavisi Hangi Yaş Grubunda Yapılmalıdır?

Uluslararası Sağlık Birliği 7 yaş grubunun dişçiye gelip dişlerinin kontrol ettirmesini önermektedir. Ebeveynlerin bunu dikkate alıp çocuklarının diş sağlığını önemini anlayarak 7 yaş önce bu kontrolleri yaptırmasında fayda  vardır. Diş hekimine erken yaşta gidilirse çocuğun ilerideki ağız ve diş sağlığı için oluşabilecek sorunları engellenmiş olunur. Bazı diş hastalıklarında erken yaşta tedavisi olmasa da 11 – 13 yaş arası tedavisini tekrar yaptırabilirsiniz.

Başarılı bir diş tedavisi sonrası görünüm

Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi

Yetişkinlerde diş teli tedavisi her yaş grubunda mümkündür. Dişlerinizin dizilişinden memnun değilseniz veya dişlerinizin konumu ağzınızda bir ağrıya neden oluyorsa diş teli tedavisine başlamanız gerekebilir.

Bazı zamanlar çene bozuklukları olmayan insanlarda diş çekimlerinden sonra diş kayması durumu görülebilir.

Yaşınız ne kadar ilerlerse ilerlesin diş teli veya çene bozulmaları varsa da ortodontik tedaviler ile ağız sağlığınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Dişlerinizin konumuna ve durumuna göre diş teli tedavisinin süresi değişmektedir. Bir diş teli tedavisi ortalama olarak 1 yıl civarında olmaktadır. Diş teli tedavisi iyi bir diş hekimiyle kolay bir şekilde atlatılabilir. Dişlerine tel takıldıktan sonra tüketeceğiniz besinlerde değişmektedir. Sert besinler dişlerinizdeki teli kırabileceği için diş hekiminiz tarafından bunlardan uzak durmanız gerektiği sizlere söylenecektir. Ayrıca asitli içecekler de dişlerinize zarar vereceğinden bunlar diş teli tedavisi süresince uzak durmanız gereken besinlerden birisidir.

Diş teli tedavisinde önemsemeniz gereken başka bir husus ise ağız sağlığıdır. Diş teli takıldıktan sonra dişlerinizi daha özenle ve uzun süre fırçalamalısınız. Teller arasında kalabilecek besin parçalarını temizlemek için arayüz fırçalarını kullanmanız gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Sohbeti Başlat
Bize Ulaşın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?