Sindirim sisteminin sağlığı ağız ve dişlerin sağlığı ile doğrudan ilgilidir. İyi bir çiğnemenin olması için dişlerin eksiksiz ve tam olması gerekir. Ağızdaki her eksik diş çiğnemeyi olumsuz etkileyeceğinden sindirim sistemi sıkıntılarını da beraberinden getirecektir.
Eksik dişlerle çiğneme tam olarak sağlanamadığı için hem yediğimiz besinlerden tam anlamı ile yeterli vitamin ve mineralleri alamayacak hem de iyi çiğnenmeyen gıdalar mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olacaktır. Beslenme ve sindirim sorunlarının yanında eksik olan diş görüntüsü estetik olarak da birçok sorunu beraberinde getirecektir.
İnsanlardaki tamlık duygusunun görsel tamlıkla yakından ilgisi vardır. Her gülüş ve konuşma esnasında ağızdaki boşluk nedeni ile sosyal ortamlarda daha çekingen bir pozisyonda kalma durumları yaşanması muhtemeldir. Bunun dışında ağızda eksik olan her dişin fonksiyonunu başka dişler üstlenecektir ve bu, ağızdaki dişlere fazladan yük binmesine ve ömürlerinin kısalmasına sebep olacaktır. Dişlerin olmadığı bölgelerdeki kaslar ve kemikler kullanılmadığı için fonksiyonunu kaybederek rezorbe olacaktır yani küçülecektir. Çok uzun yıllar dişsiz kalan çene kemiklerindeki erimeler diş olmaması ile alakalıdır. Bu eksik dişlerin implant tedavisi ile tamamlanması kişinin faydasına olacaktır.
Günümüzde artık diş alanındaki gelişmeler ve çeşitlilik, implant tedavisi alanında uzman diş hekimlerinin olması bir kolaylıktır. Ağızdaki diş eksikliklerinin mümkün olduğunca erken zamanda tedavi edilmesi hem diş hekiminin hem hastanın işini daha da kolaylaştıracaktır. Var olan diş eksikliğinin üzerinden ne kadar çok uzun zaman geçerse implant tedavisi için yol bir o kadar uzayabilir. Çünkü geçen her süre çene kemiğinde erimelerine neden olacağından tedavi daha uzun ve zor bir hal alacaktır. Eksik dişlerle geçirilen her süre çene kemiği problemine o da çenede kapanış problemlerine yol açacaktır.
İmplant uygulaması nasıl yapılır?
1-Muayene: Önce ağız muayenesi yapılarak eksik diş veya dişler tespit edilir. Aynı zamanda hastanın tıbbi hikayesinin üzerinden geçilir. Hastanın sigara içiyor olması, diyabeti olması veya geçmişte kanser tedavisi görmüş olması dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Hastanın hekimiyle tüm tıbbi geçmişini paylaşması önemlidir. Panoramik röntgen ve gerektiğinde Çene Tomografisi ile implant yapılacak bölgedeki kemik genişliği, sinir, damar, sinüs gibi çevre dokular incelenir ve buna göre yapılacak implantların yerleri hekimler tarafından planlanır.
2-Yuva Açma: İmplant uygulanacak alana vidanın yerleştirilmesi için lokal anestezi altında cerrahi müdahale ile yuva açma işlemi yapılır. Çene kemiğinde kemik yoğunluğu yeterli ise hemen, değilse ihtiyaca göre kemik membranı veya kemik grefti takviyeleri yapılır. Bu işlem tek diş için yaklaşık 15-45 dakika arası sürebilir. Uygulama Anestezi eşliğinde yapıldığı için hiçbir acı hissedilmez. İmplant açılan bu yuvaya yerleştirilir. Genelde dikiş atılması gerekir ve daha iyidir. İşlem sonrası tekrar kontrol röntgeni çekilir. 1-2 gün ağrı hissetme ihtimaline karşı ağrı kesici reçete edilir ve hastanın dikkat etmesi gerekenler anlatılır. Ortalama 1 hafta sonra kontrol yapılır ve dikişler alınır. Hasta şehir veya yurt dışına çıkacak ise kendiliğinden eriyen dikişler atılır.
3-Bekleme: Titanyumdan yapılmış ve diş kökü görevini üstlenecek olan bu vidaların iyileşme süresi kişiye ve vakaya göre 2,5-6 ay arasıdır.
4-Üst yapının (protezin) uygulanması; Çeneye yerleştirilen kök kısmının kemikle bütünleşmesi tamamlandıktan sonra ağız içinde görünecek olan üst kısmın yani protezin yapımına geçilir. Bunun için ağız içi ölçüler alınır ve birkaç kez dişin provası yapılarak rengine ve şekline hekim ve hasta ortak karar verir. Bu aşama 5-10 gün arası sürer.
İmplant uygulamasının avantajları
Diş eksikliği hangi sebeple olmuş olursa olsun implant tedavisi ile yerine konulmasında bir sorun yaşanmaz. İmplant tedavisi 18 yaşından itibaren her bireye uygulanabilir. Hastanın kemik yapısı ve genel sistemik durumu implant planlamasında önemlidir. Eksik diş ile geçirilen sürenin uzunluğu çene kemiği erimelerine neden olacaktır. Eğer çene kemiğindeki kayıp fazlaysa uygulanacak ek cerrahi işlemlerle kemik dokusu tamamlanmaya çalışılır. Fakat bu kayıplar oluşmadan erken dönemde eksikliğin tamamlanması her zaman hastalar için daha avantajlıdır. Köprü şeklindeki protezlere göre implant tedavisi yönteminin bir diğer avantajı ise bir eksik diş için iki yanındaki dişlerin kesilmek zorunda olmamasıdır. İmplant sadece eksik dişin olduğu boşluğa yerleştirilir ve yan dişlere hiçbir müdahale yapılmadan tedavi tamamlanır.
Çoklu diş eksiklikleri için de durum aynı avantajı sağlıyor. Artık her akşam çıkarılıp suya konulan total protezler tarih oldu. Eksik ne kadar diş olursa olsun her eksik diş ve hastaya göre uygun implant sayısı belirlenip sabit veya yarı sabit protezler uygulanabilmektedir. İmplant üstü yapılan protezler sabitlendiği için kişi yemek yerken ya da konuşurken ağız içinde bunlar hareket etmez. Bu da kullanan kişi açısından çok büyük rahatlık sağlar. Kişinin zayıflaması veya şişmanlaması eski tarz protezlerde sorunlar çıkarırken implant destekli protezlerde kullanıcısına hem büyük bir kolaylık hem de daha estetik bir görüntü sağlamasından dolayı tercih edilmektedir.